Istoria medicinei, a instituțiilor, a protecției sociale se împletește cu istoria Loteriei Române, mai cu seamă în perioada interbelică.
În 1934 apare o nouă lege prin care organizarea exploatării şi administrării Loteriei de Stat pe clase pentru sănătate publică şi ocrotirii sociale este încredinţată unei regii numită „Regia Loteriei de Stat”. Aceasta era abilitată să exploateze Loteria de Stat pe clase şi să organizeze loterii proprii-anexe în colaborare cu instituţii de asistenţă publică ori culturale.
Se deschide astfel, o nouă etapă, extrem de importantă în consolidarea rolului social al Loteriei de Stat. Este epoca în care se fac paşi extrem de importanţi în dezvoltarea sistemului sanitar şi de asistenţă socială, iar contribuţia Loteriei Naţionale este una semnificativă.
Noile reglementări aduse de Legea din 1934 consolidează Loteria de Stat și sporesc mijloacele materiale pentru sănătatea publică
Dr. I. Costinescu, inițiatorul proiectului Legii Loteriei de Stat din 1934
Bilete de loterie din 1933 și 1934
Bilete ale Loteriei de Stat difuzate de marile colecturi în perioada interbelică
Bilete de loterie din timpul celui de al doilea război mondial (1941, 1942)
Fondurile erau distribuite astfel încât să servească binele public. După scăderea cheltuielilor şi a cotei cuvenite câştigurilor, beneficiul rămas revenea în întregime Fondului general sanitar şi de ocrotire, spre a fi distribuit după cum urmează: 60% Ligii Naţionale în contra tuberculozei; 10% Epitropiei Sf. Spiridon din Iaşi; 5% Societăţii de Cruce Roşie a României, iar restul de 15 % se va utiliza pentru combaterea altor boli sociale (sifilis, malarie, pelagra, trahom, lepră etc.).
Iată câteva exemple de instituții medicale și de ocrotire a sănătății care au beneficiat de sprijinul Loteriei de Stat:
– Epitropia Sf. Spiridon din Iași pentru spitalele ei, respectiv: Spitalul Cantacuzino din Iaşi, Spitalul Central din Paşcani, Institutul obstetrică şi ginecologie, Spitalul Dimitrie Borş din Târgu Frumos, Spitalul Pulcheria Ghica din Hârlău, Spitalul Ion Mavromati din Botoşani, Spitalul Profetul Samoil din Focşani, Spitalul Spiridonia din Galaţi, reconstrucţia Hotelului Racoviţă şi refacerea staţiunii Slănicul Moldovei, Spitalul Fraţii Mihalache din Târgul Boiceşti etc.
– Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti: în Bucureşti Spitalul Colţea, Maternitatea Colentina, Filantropia, Spitalul de copii. Învăţământul medical era asigurat prin clinicile universitare ale acestor spitale. În afara Bucureştiului, Eforia avea: la Ploieşti Spitalul Boldescu, la Sinaia Spitalul Eforie, în comuna Nenişor Spitalul Zosima, la Armăşeşti un spital comunal, la Râmnicu-Sărat Azilul Maria Dr. Blazin
O instituție beneficiară a veniturilor Loteriei de Stat a fost Eforia Spitalelor Civile din București – Spitalul Brâncovenesc, fațada
Marile probleme ale sănătății publice au impus recursul la fondurile colectate prin loterie, destinate unor spitale – București, Spitalul Colțea și statuia ctitorului său, spătarul Mihai Cantacuzino
Spitalul Boldescu din Ploiești
Spitalul Asigurărilor Sociale din Ploiești
– Societatea Crucea Roșie care juca un rol important în combaterea efectelor calamităților naturale, epidemiilor și forma cadre medicale (în special surori și infirmiere)
– Reparații, construcții mobilă și aparatură medicală în peste 40 de unități sanitare din întreaga țară: Sanatoriul de tuberculoşi din Mihăeşti, Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, Sanatoriul de tuberculoşi din Geoagiu de Jos, Spitalul din Tg. Mureş, Spitalul din Turnu-Severin, Spitalul din Piatra-Neamţ, pavilionul de tuberculoşi Târgovişte, Spitalul Filantropia şi pavilionul T.B.C. din Craiova, Dispensarul Bozovici din judeţul Caraş, Spitalul public Sibiu, staţia de pneumotorax şi pavilion de aer din Petroşiţa, Dâmboviţa, staţia pneumotorax Giurgiu, Spitalul Cincu din Tecuci, Spitalul Caracal, Spitalul Târgu Jiu, Olt, Spitalul de contagioşi Craiova, Spitalul din Slatina, Sanatorului Nifon, Leprozeriei Tichileşti, Pelagrozeriei Pănceşti-Roman, Pelagrozeriei Balş, Preventoriului Mangalia
– Așezăminte pentru ocrotirea mamelor și copiilor
Cu banii proveniți de la Loteria de Stat s-au finanțat programe de combatere a unor boli cu morbiditatea și mortalitate mare (T.B.C., sifilis, malarie, lepră, cancer etc.).
Banii au servit și invalizilor din războiul pentru întregirea națională cărora li s-au acordat pensii și pentru care s-au creat spitale și cămine
Sanatoriul pentru ofițeri, ”Regele Carol II”, din Sinaia
Regina Maria, în uniformă de soră de caritate în timpul războiului mondial, împreună cu generalul Eremia Grigorescu
Prin legea din 1934, ,,Regia Loteriei de Stat” exploata nu numai Loteria de Stat pe clase, ci putea să organizeze loterii proprii-anexe, singură sau în colaborare cu instituţii de asistenţă publică ori culturale. Prin Jurnalul Consiliului de Miniştri, din 31 august 1934 se aproba o Convenţie între Regia Publică a Loteriei de Stat pe Clase şi Uniunea Fundaţiilor Culturale Regale pentru organizarea unei loterii anexe destinate celei din urmă. Loteria Uniunii Fundațiilor Culturale Regale devine o anexă a Loteriei de Stat pe clase.
Loteria Uniunii Fundațiilor Culturale Regale a servit la realizarea marilor proiecte culturale ale Fundației: finanțarea ”Revistei Fundațiilor Regale” una dintre cele mai elevate periodice culturale din țară; editarea științifica a celor mai valoroase și reprezentative scrieri românești prin intermediul Editurii Fundației Regale pentru Literatură și Artă (Biblioteca Enciclopedică, Scriitori Români Contemporani, Scriitori Români Vechi și Moderni, Biblioteca de filosofie românească, celebra ediție a operelor lui Mihai Eminescu, îngrijită de Perpessicius etc.)