După decembrie 1989 toată societatea românească a intrat într-o perioadă de transformări profunde. Loteria s-a dovedit un serviciu public adaptabil, necesar şi disponibil pentru acele schimbări care promiteau progresul.
Deceniul `90 al secolului trecut a fost pentru Loteria Română o perioadă extrem de efervescentă, în care instituţia noastră s-a transformat din toate punctele de vedere şi a reuşit, într-un timp relativ scurt, să devină o Loterie modernă, comparabilă cu celelalte Loterii de stat din Europa.
În anul 1992 Loteria Română a început un program de modernizare şi automatizare a sistemului loteristic din România, pentru ca în august 1993 să se desfăşoare primele jocuri loto în regim automatizat.
Până la începutul secolului XXI Loteria Naţională se reorganizează de două ori, o dată în 1995 ca Regia Autonomă Loteria Naţională şi în 1999, în forma actuală: Compania Naţională „Loteria Română” S.A., cu beneficii evidente şi având acelaşi obiectiv, acela de atragere a unei părţi din disponibilităţile băneşti ale populaţiei, în vederea creării fondurilor necesare finanţării unor obiective de interes naţional, stabilite de statul român şi acordarea de câştiguri participanţilor la joc.
Sportul rămâne, în continuare, principalul domeniu finanţat de Loteria Română dar nu singurul. Cultura şi cultele, educaţia, asistenţa socială sunt câteva dintre domeniile care au beneficiat de sprijinul Loteriei Române, fie direct, fie prin sponsorizări.
Fotbalul românesc care face o frumoasă carieră internațională în anii ’90 ai secolului trecut este principalul beneficiar al sprijinului acordat de către Loterie în acea perioadă.
Iată câteva exemple de susținere a sportului românesc:
– Participarea echipei naționale la turneul final al Campionatului mondial din 1994, desfășurat în S.U.A., a fost integral sponsorizată de Loteria Națională
– Aportul financiar al Loteriei a fost decisiv la calificarea pentru a treia oară consecutiv a echipei naționale la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Franța 1998
– Loteria Română a finanțat, de asemenea, deplasările reprezentativelor României la Cupele Intertoto
– Au beneficiat de sprijinul Loteriei Române și o serie de federații sportive cum ar fi Federația Română de Tenis de Masă, Federația Română de Ciclism, Federația Română de Box, cea de Gimnastică Ritmică, Federația Română de Handbal, cea de Rugby și Federația Română de Atletism
– Loteria Română a sprijinit reamenajarea pistei de atletism de pe stadionul care poartă numele multiplei campioane Iolanda Balas Soter
– organizarea Crosului Loteriei Române începând din 1998 – o inițiativă Loteria Română – Federația Română de Atletism, prima competiție de masă de acest tip din țară noastră
Loteria Națională continuă să fie unul dintre cei mai importanți susținători ai mișcării sportive din România
Prima ediție a Crosului Loteriei Române\
Anvergura sponsorizărilor acordate de Loteria Română a crescut semnificativ la sfârșitul secolului trecut și în primul deceniu al secolului nostru.
Loteria Română a sprijinit numeroase proiecte culturale dintre care le amintim pe cele de anvergură:
– Festivalul Internațional “George Enescu”
– Turnee de spectacole ale Teatrului Național
– Gala Premiilor UNITER
– Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
– Editarea de carte
– Finantarea lucrarilor de restaurare a Ateneului Roman
Continuând tradiția, Loteria Națională s-a implicat în finanțarea lucrărilor de restaurare a Ateneului Român
Educația a beneficiat și ea de sprijinul Loteriei Române prin susținerea unor proiecte inițiate de instituții de învățământ prestigioase și prin susținerea directă acordată unor copii și tineri cu rezultate deosebite.
Programele sponsorizate de Loterie au vizat și persoane nevoiașe, persoane bolnave care aveau nevoie de tratamente costisitoare, persoane care și-au pierdut adăposturile în urma unor calamități naturale, așezăminte de cult, instituții medicale.
Cu banii proveniți de la Loteria Româna s-au construit locuințe sociale (ANL) și săli de sport în zona rurală. De asemenea, Loteria Română a contribuit mai mulți ani la finanțarea Fondului Cinematografic și la finanţarea, prin Ministerul Culturii, a lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare a monumentelor istorice.
Sursa: Monografia Loteria Națională din România – O istorie ilustrată (București 1999)
POVESTEA NOROCULUI CONTINUĂ…
LA LOTERIA ROMÂNĂ CONTINUĂM SĂ O SCRIEM ÎMPREUNĂ!